Mert Hakan Salan'ın İELEV Özel 125. Yıl Ortaokulu 6. sınıftayken Bu Benim Eserim Proje Yarışması için Fen ve Teknoloji öğretmenleriyle hazırladığı 'Bakteri Dedektörlü Süt Kutusu' Projesi için iki yıl önce patent başvurusu yapılmıştı. Proje, geçtiğimiz günlerde Türk Patent Enstitüsü'nden tescillendi.

'Aldığımız sütlerin içinde üreyen bakteri miktarını, kısa sürede belirleyebileceğimiz, süreci görsel olarak da izleyebileceğimiz, bakteri dedektörlü süt kutusu yapmayı amaçladım. Modellediğimiz bakteri dedektörünü, değişik koşullarda sterilizasyonu yapılan farklı markalı sütlerle deneyerek kullanılabilirliğini test ederek, kutu açıldıktan sonra son kullanım tarihlerine kadar olan süreçte sütlerin fiziksel özelliklerini (kaynama noktası, asitlik, yoğunluk, refraktif indis ve iletkenlik) belirleyerek bakteri oluşum süreci ile ilişkilendirdim.'

Proje kapsamında hazırlanan dedektörlü süt kutusu, hızlı, kolay ve güvenilir bir şekilde kullanılabiliyor. Sütlerin bakteriyolojik kalitesini saptamakta kullanılabilecek bakteri dedektörünün hazırlanmasında metilen mavisinin indirgenmesinden yararlanılıyor. Bakteri dedektörlü süt kutusu, özellikle günlük sütler açıldıktan sonra sütün içilebilir nitelikte olup olmadığını bulmak için kullanılabiliyor.

Proje hazırlanırken yapılan araştırmalarda, patojenik bakterileri öldürmek veya etkisiz hale getirmekte pastörizasyon yönteminin kullanıldığı günlük sütlerde, son kullanma tarihi dolmadan bakteri sayısının sağlığımızı tehlikeye sokacak boyutta olabileceği gözlendi.